Użytkowanie mebli


PORADY DOTYCZACE UZYTKOWANIA I KONSERWACJI – CZYSZCZENIA MEBLI NA WYMIAR WYKONANYCH PRZEZ CDP WROCŁAW

Każdy z mebli na wymiar wykonanych przez firmę CDP Wrocław jest niepowtarzalny. Meble różnią się kształtem , wielkością , materiałem z jakiego są wykonane , przeznaczeniem, wyposażeniem wnętrza itp.
Dlatego tez nie jest możliwe przedstawienie jednolitej instrukcji użytkowania oraz konserwacji mebli
Aby ułatwić Klientom korzystanie z naszych wyrobów poniżej zamieszczamy krótki poradnik użytkownika

PORADY DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA MEBLI
1.Aby jak najdłużej cieszyć się naszymi meblami należy użytkować je zgodnie z ich przeznaczeniem.
2. Pomieszczenia w których znajdują się meble powinny spełniać następujące warunki :
- wilgotność powietrza 40-70 % i temperatura powietrza 15-30°C,
- zabezpieczenie przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
3.Wewnętrzne elementy zabudowy z drzwiami suwanymi typu szuflady , wieszaki wysuwne, półki na prowadnicach zawsze powinny być właściwie wsunięte , aby nie zahaczały o drzwi – może to spowodować bowiem wypadnięcie lub uszkodzenie skrzydeł drzwiowych , co niestety nie podlega reklamacji
Należy również dbać o to aby przedmioty i odzież znajdujące się w szafie nie wystawały poza obręb półek . Może to bowiem powodować szkody jak powyżej.
4. Zmiana obciążenia szafek przez przechowywanie różnej wagi przedmiotów wiąże się w niektórych przypadkach z potrzebą regulacji samych frontów lub zawieszenia całej szafki bądź uszkodzeniem systemów przesuwnych-prowadzących.
5. W celu zapewnienia właściwego działania systemów amortyzacji i samodociągu szuflad oraz amortyzacji domyku frontów, należy zamykać szuflady i fronty z odpowiednią siłą. Zamykanie szuflad i frontów ze zbyt dużą siłą powoduje ograniczone działanie mechanizmów, a w przypadku powtarzających się takich zdarzeń może spowodować ich zniszczenie. Drzwi nie posiadające funkcji autodomyków należy użytkować ze szczególną uwagą. Każda zabudowa z drzwiami suwanymi jest zaopatrzona w systemy zatrzymujące drzwi w danej pozycji lecz zbyt mocne i gwałtowne ich przesuwanie bądź zamknięcie może spowodować uszkodzenie profila, wypełnienia, systemu jezdnego,stoperów,pozycjonerów. Szczególną uwagę należy wykazać przy frontach szklanych gdyż pomimo zabezpieczenia go folią ochronną, szkło może ulec uszkodzeniu, pęknięciu i spowodować uszkodzenia ciała.
6.Drzwi łamane-składane.W celu otwarcia drzwi należy chwycić listę pionową na środku i ruchem do siebie pociągnąć nie używając dużej siły. Drzwi umieszczamy na boku(lewa lub prawa strona) a zamykając łapiemy za przeciwną stronę drzwi do kierunku otwierania, delikatnie dociskając środkowe listwy pionowe w kierunku wnętrza zabudowy.
7.Drzwi podwieszane-drzwi które nie posiadają toru prowadzącego dolnego należy przesuwać ze szczególna ostrożnością gdyż brak prowadzenia dolnego wprawia drzwi w ruchy przód-tył poza ruchem lewo-prawo.
Przy zamykaniu każdego rodzaju wymienionych drzwi należy zachować ostrożność aby nie przytrzasnąć, zmiażdżyć palców,dłoni-miejsce gdzie drzwi dochodzą do ściany oraz odstęp pomiędzy drzwiami.Nalezy pamietac aby przed zamknięciem drzwi wszystkie elementy wystajace z szafy zostały schowane,wszelkie elementy wysuwane z wnetrza zamknięte aby umozliwic bezpieczne ich zamkniecie-zasunięte.
8. Powierzchnię mebli, a przede wszystkim fronty, które z reguły są wykonane z bardziej szlachetnego materiału i mniej trwałego niż pozostałe części mebli szczególnie należy chronić przed obiciem i porysowaniem.
9. Szufladynależy obciążać równomiernie na całej powierzchni, nie należy opierać się o szufladę. Szczególnie należy unikać nadmiernego obciążenia szuflady blisko lub na samym froncie. W szufladach projektowanych do konkretnej zabudowy należy przechowywać rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem ( np. w szafie ubraniowej w szufladzie przechowujemy części garderoby – bo do takich obciążeń została ona zaprojektowana ) Nie zastosowanie się do spowodować może nadmierne obciążenie szuflady , a co za tym idzie jej uszkodzenie lub wypadnięcie z prowadnic
10. Nie należy opierać się ani poddawać obciążeniom drzwi meblowych oraz szafek wiszących.
11.Szafki na buty i szafki o niewielkiej głębokości mocowane są dodatkowo do ściany aby zapewnić im stabilność .Należy jednakże unikać jednoczesnego otwierania wszystkich jej modułów .Może to spowodować niebezpieczne przeniesienie środka ciężkości szafki , a co za tym idzie jej oderwania od ściany i upadku.
11. Należy dbać, aby śruby połączeń rozłącznych w meblach były dokręcone.
PORADY DOTYCZĄCE KONSERWACJI I CZYSZCZENIA MEBLI
1. Podczas czyszczenia i konserwacji frontów należy używać miękkich i suchych lub lekko wilgotnych tkanin oraz preparatów przystosowanych do konserwacji materiałów z jakich wykonane są fronty. Nie należy używać substancji,których nie znamy i nie jesteśmy pewni, że nie uszkodzą mebli.2. Elementy wykonane z płyty laminowanej (większa odporność na ścieranie) użytej w większości przypadków na korpus mebli najlepiej czyścić wilgotną tkaniną, a następnie wysuszyć przez wytarcie miękką, suchą tkaniną3. W zależności od tego, z czego wykonane są fronty szaf, można o nie dbać, stosując do ich powierzchni środki do drewna, laminatu itp. Ale też do czyszczenia frontów z płyt oraz płyt lakierowanych można używać płynu do szyb. Należy przy tym stosować go z umiarem i uważać z wilgocią przy płytach laminowanych i lakierowanych, ponieważ nadmierna wilgoć powoduje „puchnięcie” i odchodzenie warstwy laminatu czy nawet lakieru (wszystko zależy od tego, jak została wykonana płyta lakierowana).4. Do czyszczenia mebli nie należy z kolei używać preparatów z granulkami, ponieważ mogą rysować powierzchnię mebli
Do odkurzania powierzchni wewnątrz szaf, należy stosować nakładkę ze szczotką, by zapobiegać zarysowaniom.
6. Należy minimum raz w tygodniu wycierać i odkurzać dolne tory, po których przemieszczają się drzwi przesuwne. Kurz oraz sierść zwierząt może zbijać się w większe kłęby i wkręcać w kółka, co znacznie utrudnia poruszanie się drzwi po prowadnicy i może doprowadzić do szybszego zużycia się elementów jezdnych
PORADY DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA MEBLI KUCHENNYCH

Aby długo cieszyć się swoją kuchnią, należy przestrzegać kilku istotnych wskazówek

1. należy dbać aby meble nie były narażone na intensywne działanie wilgoci:
- przy gotowaniu należy dbać o dostateczne wietrzenie, aby para wodna nie kondensowała się na elementach meblowych
- zmywarkę należy otwierać dopiero po ok. 20 min od zakończenia programu, żeby para miała możliwość skondensowania się wewnątrz urządzenia
-należy używać pochłaniacza pary
-należy unikać rozlewania wody . Szczególnie w przypadku wylania wody w okolicach połączeń blatów, należy niezwłocznie po zaistnieniu tego faktu usunąć wodę suchą szmatką. Należy dbać aby woda nie dostała się z tyłu blatu(od strony ściany) co może spowodować wybrzuszenie blatu oraz nie zalała frontów, które w wyniku tego mogą ulec zniszczeniu i odkształceniu.
-Nie należy stawiać ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi. Długofalowo para wodna i temperatura szkodzą Twoim meblom.
.

2.Na blaty (płyty robocze) nie można stawiać gorących przedmiotów, naczyń zwłaszcza bezpośrednio zdjętych z płyty grzewczej, należy zawsze odkładać na deskę lub podkładkę.
3. Kroić należy na specjalnie przygotowanych do tego deskach oddzielających powierzchnię blatu od bezpośredniego kontaktu z nożem, mogącym oddzielić i porysować jego strukturę.
4. Sprzętów AGD należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Dopuszcza się montowanie sprzętu w ciągu , pomiędzy poszczególnymi szafkami, wyłącznie takiego który posiada na to stosowny atest producenta.
5. Aby po zamknięciu lodówki ponownie ją otworzyć należy odczekać minimum 1 minutę. Nie stosowanie tej reguły może spowodować wykrzywienie się frontów lub złamanie zaczepów łączących front z drzwiami lodówki.

PORADY DOTYCZĄCE KONSERWACJI I CZYSZCZENIA MEBLI KUCHENNYCH

1. Elementy wykonane z płyty laminowanej (większa odporność na ścieranie) użytej w większości przypadków na korpus meblii blaty, najlepiej czyścić wilgotną tkaniną, a następniewysuszyć przez wytarcie miękką, suchą tkaniną
2. Należy używać wyłącznie łagodnych i rozpuszczalnych w wodzie środków czyszczących, które w swojej informacji o produkcie wyraźnie przeznaczone są do mebli kuchennych.
3. Do czyszczenia używamy miękkiej szmatki lub gąbki. Nie używamy ścierek powodujących zarysowania.
4. Zabrudzenia usuwamy tak szybko, jak to możliwe. Świeże plamy dają się zazwyczaj lżej i najczęściej w całości usunąć.
5. W żadnym wypadku nie należy używać rozpuszczalników, proszków do czyszczenia lub gąbek do czyszczenia garnków, ponieważ zniszczą powierzchnię tak silnie, że przywrócenie jej do stanu pierwotnego będzie niemożliwe
6. Lakierowane powierzchnie drewniane należy czyścić ciepłą wodą z delikatnym środkiem czyszczącym średnio mokrą ścierką. Następnie powierzchnię dokładnie wytrzeć do sucha zgodnie z kierunkiem usłojenia. Przy silnych zabrudzeniach można użyć płynu do czyszczenia szyb. Dla bezpieczeństwa należy sprawdzić w niewidocznym miejscu, czy środek do czyszczenia szyb nie szkodzi powierzchni.
7. Stal szlachetna -do normalnej konserwacji wystarcza zwykły płyn do mycia naczyń. Silne zabrudzenia i ślady po wodzie należy usuwać rozwodnionym środkiem do czyszczenia stali. Okucia, a w szczególności zawiasy raz w roku trzeba posmarować wazeliną techniczną
8. Powierzchnie aluminiowe należy czyścić wilgotną, miękką ścierką bez innych dodatków. Aby uniknąć śladów po wodzie, zaleca się powierzchnię wytrzeć do sucha. Przy silniejszych zabrudzeniach można wykorzystać środek do czyszczenia zmywarek albo płyn do mycia szyb.
9. Sprzęt AGD czyścić należy zgodnie z instrukcją przekazaną przez producenta

W razie wątpliwości, co do sposobu użytkowania mebli ,lub ich konserwacji przed podjęciem jakiejkolwiek czynności opisanej w niniejszym poradniku należy skontaktować się z producentem lub punktem sprzedaży.